Koronavirusepidemia on kaikessa synkkyydessään johtanut uusiin kuningatarideoihin. Niitä syntyi poikkeuskevään keskellä myös JHL-opistossa, ja lopulta etäopiskelusta tuli hillittömän helppoa.
JHL-opisto on tunnettu ja tunnustettu monipuolisesta työelämäkoulutuksesta. Maaliskuussa opisto kohtasi jättimäisen pulman, kun koronavirusepidemia pisti Suomen säppiin.
Pakon edessä JHL-opisto sulki kevään ajaksi ovensa. Samalla suurin osa JHL:n jäsenistä jatkoi ahertamista työpaikalla, moni heistä kriisin etulinjassa. Ammattiliitto halusi tehdä kaikkensa, että sen jäsenet saavat poikkeusoloissakin liitoltaan laadukasta koulutusta.
– Tarjoamme teknisen tuen, sen osalta ei tarvitse jännittää. Tämä on palvelulupaus.
JHL-opiston rehtori Anne Karjalainen, vararehtori Janne Hernesniemi ja muut kursseja suunnittelevat käärivät hihansa ja päättivät, että syksyllä opetus jatkuu.
Opiston väki keksi etäopetuskonseptin, jollaista tiettävästi kukaan muu Suomessa ei ole ottanut käyttöön: opiskelijat ja opettajat saavat reaaliajassa tukea, oli heillä osallistumiseen millaiset edellytykset tahansa.
– Innovaationa oli päätös tukea etäopetukseen osallistuvia jäseniä ja aktiiveja teknisen etätuen voimin, kertoo Anne Karjalainen.
JHL-opisto onnistui lähes mahdottomassa
Konseptin ansiosta JHL-opisto on onnistunut lähes mahdottomassa. Dramaattisesti muuttuneissa poikkeusoloissa kursseista on pystytty pitämään noin puolet.
Etäopetus jatkuu kevään ajan, ja JHL:n aktiiveille ja jäsenille opiskelemisesta on tuolloin tulossa nykyistäkin vaivattomampaa.
Opiston etäopetuskonsepti on niin onnistunut, että siitä ovat kiinnostuneet myös ulkopuoliset. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian maisteriopiskelija valmistelee paraikaa gradua digiopetuksen saavutettavuudesta. Tutkimuskohteekseen hän valitsi JHL-opiston kurssit.
Etäajan opit jäävät käyttöön
JHL-opiston etäkursseille osallistutaan monenlaisista lähtökohdista. Yksi opiskelee omalla ajallaan ja kotikoneella, toinen työpaikan tiloissa työajalla. Yhdellä on huippunopea laajakaista ja tuliterä kannettava, toisella hatara verkkoyhteys ja hidasteleva pöytäkone. Yksi on digivalveutunut, toinen ahdistuu digikurssin ajatuksestakin.
Opisto on tarjonnut etäkursseja kymmenen vuoden ajan. Tähän asti verkko-opiskelu on kuitenkin ollut pitkäjaksoista ja itsenäistä. Uuden konseptin idea on tehdä kursseille osallistumisesta jokaiselle aktiiville ja jäsenelle paitsi mahdollista myös antoisaa ja mukavaa.
Kyselyt osoittavat, että yhä useampi kokee koulutukset onnistuneiksi.
Muutamaa paikallisesti järjestettävää lähikurssia lukuun ottamatta kurssit pidetään etänä vielä ensi keväänä. Karjalainen kannustaa lähtemään rohkeasti mukaan: osallistujille tehdyt kyselyt osoittavat, että yhä useampi kokee koulutukset onnistuneiksi.
Yksikään kurssilainen ei tipahda opetuksesta tekniikan vuoksi, oli hänellä millaiset yhteydet tahansa, lupaa Anne Karjalainen.
Yksi lähikurssien tärkeimmistä anneista on, että JHL:n jäsenet pääsevät irti työn arjesta ja tapaavat vertaisia. Ennen pitkää koittaa aika, jolloin kursseille pääsee jälleen paikan päälle. Anne Karjalainen kuitenkin arvelee, että digiloikan opetuksia hyödynnetään vielä sittenkin, kun pandemiasta aika jättää.
Motiivi esittelee alla JHL-opiston ainutlaatuisen etäkonseptin kuusi kulmakiveä.
1 Tukihenkilö on aina läsnä
Jokaisella kurssilla on oma tukihenkilö. Hän valvoo ensimmäisestä nimenhuudosta kurssin päättävään palautekeskusteluun, että tekniikka toimii ja jokainen pysyy mukana esimerkiksi ryhmätehtävissä. Tukihenkilö on aina valmis auttamaan, jos opiskelija tai kurssin vetäjä tarvitsevat tukea.
– Keväältä siirtyi syksylle kursseja, joten syksyn alussa saattoi yhtenä ja samana aamuna alkaa yli kymmenen etäkurssia. Vaati rakentamista ja resurssointia, että tuki saatiin toimimaan kaikilla kursseilla, Anne Karjalainen kertoo.
Kokemukset ovat hyviä: kurssit ovat sujuneet vailla suurempia häiriöitä. Etäyhteyksiin liittyvät ongelmat on tukihenkilön avulla kyetty ratkaisemaan välittömästi.
– Tarjoamme teknisen tuen, sen osalta ei tarvitse jännittää. Tämä on palvelulupaus.
2 Tekniikasta on tehty helppoa
Kurssialustana on simppeli ja käyttäjäystävällinen Howspace. Kaikki kurssimateriaalit löytyvät yhdeltä ja samalta alustalta.
Korona on usuttanut digiloikkaan koko Suomen koulutusjärjestelmän – ja samalla pakottanut teknologiayritykset kehittämään ohjelmiaan päätähuimaavaa vauhtia. Esimerkiksi Howspace on jo nyt vielä helppokäyttöisempi kuin kesän lopussa, jolloin JHL-opisto päätti valjastaa sen kurssien oppimisalustaksi.
3 Webinaarilla pääsee vauhtiin
Jos etäopiskelu arastuttaa, kannattaa aloittaa webinaarilla. JHL:n tarjoamat syksyn webinaarit eli suoratoistona verkossa lähetettävät kurssit ovat osoittautuneet superhiteiksi.
Sadat innokkaat ovat kokoontuneet kuuntelemaan ja katselemaan, millaisia lääkkeitä muun muassa hyvinvointivalmentaja Kaisa Jaakkola ja hyvinvointivalmentaja Ossi Valpio tarjoavat jaksamiseen poikkeusaikana. Pian on psykoterapeutti Maaret Kallion vuoro.
Webinaarit ovat myös tapa päästä sinuiksi etäoppimisen kanssa. Niiden seuraaminen onnistuu jopa kännykällä eikä vaadi muuta kuin mukavan asennon ja nettiyhteyden. 90 minuutin sessio on helppo hotkaista vaikka iltapalaksi työpäivän päätteeksi.
– Webinaarit ovat suosittuja, koska luennoitsijat ovat vetovoimaisia ja osallistumisesta on tehty helppoa, Anne Karjalainen arvelee.
4 Kurssit kulkevat kepeästi
Luennoitsija luennoi, opiskelijat kuuntelevat. Menee tunti, menee toinen.
Sillä kaavalla perinteinen lähiopiskelu voi olla ihan kivaa. Verkko-opiskelussa moinen formaatti voi kuitenkin olla raskas. Siksi JHL-opisto panostaa etäopetukseen, jossa osallistujien vireys pysyy koko ajan yllä. Tauot jaksottavat tunteja ja kurssien vetäjät elävöittävät oppimista esimerkiksi pienillä ryhmätöillä ja keskusteluilla. Tauolla on mahdollisuus jäädä jutustelemaan muiden kanssa.
5 Jokaisella on oikeus olla oma itsensä
Jokainen meistä on omanlaisensa oppija. Jotkut haluavat ja osaavat ottaa tilaa myös etäpalavereissa, toisille sopii kuunteluoppilaan rooli. JHL-opiston etäkursseille jokaisella on mahdollisuus osallistua juuri sellaisena kuin on.
Erityistä aktiivisuutta ei vaadita. Keskusteluun saa osallistua juuri niin paljon tai vähän kuin itsestä tuntuu. Tärkeintä on avoin ja oppivainen mieli.
Kaikki materiaalit löytyvät yhdeltä alustalta.
– Etäkokoustaminen saattaa tuntua aluksi oudolta, mutta siihen oppii kyllä. Rohkeasti mukaan vain, Anne Karjalainen kannustaa.
6 Oppimistilanne on poikkeusaikanakin normaali
Etäopiskelu ei vaadi kurssilaiselta sen kummempaa tietotaitoa tai temppuja kuin lähiopiskelu. Perusluonteeltaan etäkurssitilanne on samankaltainen kuin opiston tiloissa.
Suuri osa luennoitsijoista opettaa kurssit JHL-opiston luokkatiloissa, jolloin opetuksessa voidaan hyödyntää perinteisiä välineitä fläppitaulusta lähtien. Kurssilaisella on koko ajan käytettävissään luokan edessä liikkuva opettaja – parhaassa tapauksessa kaksi.
JHL-opiston kurssikalenteriin voit tutustua JHL:n verkkosivuilla.